Gezonde frietjes van zoete aardappel

Vorige week zaten Hendrik en ik een paar dagen aan zee. Omdat mijn grootouders net een nieuwe keuken hebben geïnstalleerd, heb ik de oven en het nieuwe vuur alvast ingewijd met enkele lekkere gerechten. Je kon ze al eerder zien op mijn Instagram story. Door de vele enthousiaste reacties heb ik besloten om ze ook op mijn blog te delen.

Het eerste gerechtje dat ik met jullie wil delen, zijn de gezonde frietjes van zoete aardappel. Ik hou enorm veel van frietjes. Het is dan ook een echte zonde dat ze zo ongezond zijn. Gelukkig heb ik een alternatief gevonden!

Voor twee personen:

  • 2 zoete aardappels
  • 3 eetlepels polenta
  • 2 theelepels paprikapoeder (je kan ook currypoeder gebruiken, indien je dit wenst)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • een snuifje zout
  • bakpapier

Je begint met het grootste werk: nadat je de zoete aardappelen hebt afgespoeld, snij je ze in frietvorm. Probeer alle frietjes in ongeveer dezelfde grootte te snijden. Wanneer beide aardappelen gesneden zijn, spoel je het overtollig zetmeel af met water en dep je de frietjes droog met een handdoek.

Het gemakkelijkste is vervolgens om eerst de frietjes in een kom te doen, vooraleer je de polenta, het paprikapoeder, het zout en de olijfolie toevoegt. Meng vervolgens alles zo goed mogelijk.

Ik gebruik slechts twee theelepels paprikapoeder, maar dit smaakt niet heel sterk door. Je kan dus zelf eventueel meer toevoegen naargelang je eigen smaak.

Neem het bakpapier en leg het op een bakplaat. Het belangrijkste is om de frietjes zo goed mogelijk over de bakplaat te verdelen. Hoe minder frietjes over elkaar liggen, hoe beter.

Bak de frietjes vervolgens 30 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C. Ik raad je wel aan om vanaf 20 minuten regelmatig een kijkje te nemen. Als je de frietjes zeer dun gesneden hebt, durven ze namelijk nogal snel te verbranden. Eerder dikke frietjes mogen er ietsje langer in.

Smakelijk!

Ik heb dit artikel oorspronkelijk gevonden op de website van Flair.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *