Lissabon dag 4 | Sé de Lisboa & Castelo de São de Jorge

Eind januari, begin februari vertoefde ik samen met mijn vriend enkele dagen in Lissabon. Het werden vijf (eigenlijk vier) prachtige dagen in een wondermooie stad. Graag wil ik deze ervaring dan ook met jullie delen. Vandaag vertel ik jullie wat meer over dag 4: we bezochten de oudste wijk Alfama met o.a. de kathedraal van Lissabon en het Sint-Joriskasteel.

Vandaag is onze laatste volledige dag in Lissabon en het belooft alvast een zonnige dag te worden. Ik heb een hele wandeling uitgestippeld langs alle bezienswaardigheden die we nog wilden zien. We passeren eerst de Igreja de Santo António, waar we ook even binnengaan. Het is een kleine, mooie kerk met voor iedere heilige een apart stukje om voor te bidden. Sommige patroonheiligen krijgen zelfs een aparte kamer. Helaas mogen we hier geen foto’s nemen. Geen mooie beelden voor jullie dus…

Daarna wandelen we verder. We wandelen door verschillende kleine straatjes, onder andere een straatje waar één van de Elevador da Gloria. Elevador is de naam die men gebruikt voor de oude, gele trammetjes die op en neer rijden. Deze Elevador rijdt slechts op een heel kort, maar steil traject. Het is een echte attractie op zich. Wij houden het echter bij kijken, want een ticket voor ±400m naar boven en weer naar beneden kost €3,60. Een beetje veel, als je het ons vraagt.

Elevador de Gloria

Eens we aangekomen zijn aan de Sé de Lisboa, de kathedraal van Lissabon, hebben we al heel wat heuvels beklommen. We gaan de kathedraal binnen en kopen ook een kaartje voor de schatkamer en het aangrenzende klooster. De kathedraal is ontzettend groot en mooi, je wordt er automatisch stil van. Het klooster zelf is niet erg indrukwekkend, er blijft niet zo heel erg veel meer van over. Wat we wel kunnen zien, is dat het klooster gebouwd is op de resten van o.a. een Romeinse winkelstraat en een oud Moors huis (dit heeft men ontdekt dankzij verschillende gevonden voorwerpen). Ze hebben de grond van het klooster weggehaald, zodat je alles goed kan zien. In de gang van het klooster zie je allerlei verschillende kleine kapelletjes met een poort voor, voor iedere heilige is er een kapel voorzien met beelden en schilderijen.
Sé de Lisboa

Mosteiro Sé de Lisboa

We hebben ook een kijkje genomen in de grote schatkamer van de kerk. Hiervoor nemen we de trap naar boven, van waaruit we een prachtig zicht hebben op de kathedraal en het glas-in-loodraam. De schatkamer zelf is ook wel de moeite. Je vindt er allerlei voorwerpen die priesters in het verleden gebruikt hebben: gewaden, mijters, kruisbeelden, kisten op zaken in op te bergen, geschriften en boeken, liedjesteksten, … Ook hier mag je geen foto’s nemen, er loopt constant iemand rond om je in het oog te houden. Maar mocht je ooit in Lissabon komen, ga dan zeker eens een kijkje nemen en laat jezelf verwonderen.

Sé de Lisboa

Na het bezoekje aan de kathedraal, wandelen we een lange tijd verder door tot aan het Castelo de São Jorge, het kasteel van Sint-Joris. Dit kasteel is één van de bekendste bezienswaardigheden van de stad en het bevindt zich op de hoogste heuvel van Lissabon. Hier krijg je dus een goed beeld over de stad.

Het kasteel op zich is leuk om te bezoeken, maar er wordt te weinig uitleg gegeven. Je wandelt door ruïnes zonder te weten waar je bent, wat wel jammer is. Op die manier zegt het zo weinig. De blikken die je op de stad kan richten, zijn echter zeer mooi. Alleen al daarvoor zou je hier geweest moeten zijn!

Castelo de São Jorge

Castelo de São Jorge

Panorama of the view on Castelo de São Jorge, Lisbon

LissabonPanorama

Ondanks dat we al een hele tijd onderweg zijn, gaan we nog eventjes door. Op een eindje wandelen van het kasteel bevindt zich namelijk de Igreja de São Vincente de Fora. Eén van de mooiste kerken van Lissabon, als je mijn reisgids moet geloven. Het is inderdaad een zeer mooie kerk, maar dan wel alleen langs de buitenkant. De binnenkant was een beetje teleurstellend.

Igreja de São Vincente de Fora

Door de kleinere straatjes van de wijk Alfama keren we terug naar het grote centrale plein, waar we nog iets drinken in het zonnetje. Een goei glas witte wijn, dat kan smaken!

Later op de avond kom ik tot het geniale idee dat we misschien wel een souveniertje moeten meenemen voor onze families. Ik dacht eraan om pasteitjes mee te nemen, maar waar moeten we die nog vinden om tien uur ’s avonds? Gelukkig is er wat verder in de straat een ‘fabriek’/winkel open tot middernacht. We nemen ieders een pakje van 6 taartjes mee voor thuis. Dat gaan ze geweldig vinden! In de winkel is het nog opvallend druk voor het late uur. Veel mensen komen binnen en buiten. Sommige kopen een heleboel taartjes, anderen kopen er slechts één of twee om meteen op te eten. Wat vreemd om te zien. Naast de toonbank konden we trouwens kijken hoe de lekkernijen gemaakt werden. Die mannen (en vrouwen) voeren echt bandwerk, ongelooflijk!

 Manteigaria Fábrica de Pastéis de Nata

En toen was de dag alweer gedaan. Het ging ontzettend snel voorbij, de hele reis eigenlijk. Morgen moeten we er vroeg uit, want rond acht uur nemen we de aérobus naar de luchthaven. Ik ben er allesbehalve klaar voor om terug te keren naar het koude, druilerige België, maar helaas zit er niets anders op. Lissabon, u was prachtig! Graag tot nog eens!

Lees ook:


Deze foto’s zijn eigendom van Hendrik en mij. Deze mogen dan ook niet gedeeld worden zonder de uitdrukkelijke toestemming van de eigenaar. Voor meer informatie: charlotte@foureleven.be.

One thought on “Lissabon dag 4 | Sé de Lisboa & Castelo de São de Jorge

  1. Ik heb net al je Lissabonartikels gelezen en nu wil ik er echt naar toe! Het ziet er zo mooi uit! Dat uitzicht is echt prachtig. Wel spijtig dat het bezoek aan de Jardim Botânico tegenviel x

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *