Het nieuwe academiejaar: doseren

Maandag 21 september. De 1 september voor studenten van het hoger onderwijs. Vandaag gaat het nieuwe academiejaar van start. Mijn boeken staan mooi in de kast, mijn cursussen liggen nog onaangeroerd in hun plastiekje en mijn bureau is voorlopig nog helemaal leeg. Het nieuwe academiejaar gaat van start en ik? Ik heb er zin in!

Het nieuwe academiejaar is voor mij niet echt goed begonnen. Ik zit met een verkoudheid en een lichte keelontsteking. Hoofdpijn, keelpijn, lichte oorpijn. Ik voel me allesbehalve goed. Gelukkig heb ik vandaag slechts twee uur les in de namiddag, dus ik begin best rustig.

Ondanks dat ik een beetje ziek ben, heb ik er ontzettend veel zin in. Meer dan ooit ben ik ervan overtuigd dat ik echt op mijn plaats zit in de richting toegepaste psychologie. Ik heb nu de helft van het eerste jaar afgelegd en zal dit jaar de resterende eerstejaarsvakken plus al enkele tweedejaarsvakken opnemen. (Door mijn gezondheidssituatie neem ik maar een beperkt vakkenpakket op per academiejaar, omdat het anders te zwaar wordt.) Dit jaar zal ik vakken opnemen zoals pedagogie, ontwikkelingspsychologie en practicum, waarin ik zal leren om intelligentietesten af te nemen. Geweldig toch? Ik kijk er echt naar uit om meer te leren over de psychologie en alles wat hier bij komt kijken!

Maar tegelijkertijd ben ik ook bang. Bang dat ik door mijn enthousiasme te hard van stapel loop. Bang dat het te zwaar zal zijn en ik tegen mijn grenzen aan zal botsen of deze zelfs zal overschrijden. Want waar liggen mijn grenzen? Wanneer is het te veel voor mij? Hoe weet ik waar mijn grenzen liggen? Hoewel ik al bijna vijf jaar lang op de sukkel ben met mijn gezondheid, kan ik hier nog steeds heel moeilijk een antwoord op geven.

Ik zit vol goede moed en ben dolenthousiast. Ik voel me -over het algemeen- goed en wil graag zo veel doen. Maar ik moet oppassen. Ik heb dankzij mijn therapie in Duitsland een nieuwe kans gekregen, waarschijnlijk is het mijn laatste kans. En ik wil die niet zomaar verpesten. Het zou fijn zijn als ik de komende maanden pijnvrij door het leven zal kunnen blijven gaan. En ik wil volgend jaar opnieuw vol enthousiasme aan een nieuw academiejaar kunnen beginnen. Er staat mij dus een heel belangrijke taak te wachten: ik moet doseren.


3 thoughts on “Het nieuwe academiejaar: doseren

  1. Heeeeel veel succes vandaag! Ik start ook vandaag opnieuw en dat voelt enorm spannend aan. M’n boeken zijn er nog niet dus ik zit eigenlijk wat doelloos te wachten tot het 13u is (m’n eerste les) haha. Blij dat je er zin in hebt, volkomen terecht. Geniet ervan! Liefs :)

  2. Allereerst wens ik je al heel veel succes!! Ik hoop dat alles goed loopt :)
    Wel zou ik toch een beetje oppassen als je je wat ziek voelt, ik weet dat dit bij mezelf echt een hele zware impact kan hebben. Soms kan ik van een simpele verkoudheid al niet meer uit bed, maar ik weet natuurlijk niet hoe dit voor jou is.
    Probeer vooral heel goed te doseren en niet te veel hooi op je vork te nemen en dan ben ik er zeker van dat je dit semester ook goed zal afronden :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *