5 fouten die ik als blogger maak

Een goede blogger worden, is een proces dat niet zomaar van de ene op de andere dag gebeurt. Dat vraagt tijd. Gedurende dat proces maak je regelmatig fouten. En dat is oké! Want van fouten kan je leren en jezelf verbeteren. Ook ik maak nog regelmatig fouten als (beginnende) blogger. Hieronder heb ik de 5 grootste fouten die ik maak voor jou opgelijst. Wie weet kan ook jij er nog iets van leren!

Niet vooruit schrijven

Ik schrijf (bijna) nooit artikels vooruit. Nochtans wordt dit door velen sterk aangeraden. Er komt altijd wel een moment dat je een gebrek hebt aan tijd, energie of inspiratie om achter je laptop te kruipen en een heel nieuw artikel uit je mouw te schudden. Daarom is het handig als je enkele kant-en-klare posts hebt staan, die je op zulke momenten kan gebruiken. Omdat ik voornamelijk een persoonlijke blog heb, is dit best wel moeilijk. Ik probeer af en toe om – als ik een keer veel inspiratie heb – meer dan één artikel te tikken. Maar ik kan moeilijk een Flashback Friday-artikel op voorhand schrijven, want ik kan niet voorspellen hoe de komende dagen er zullen uitzien. En persoonlijke artikels vind ik vaak te leuk om een tijdje achter te houden. (Dan zou ik niet echt up to date zijn, vind je niet?) Toch moet ik proberen om regelmatiger een leuk artikel te bewaren voor een later moment.

Niet regelmatig bloggen

Pas op, het is al enorm verbeterd, maar regelmatig bloggen zorgt voor een soort van routine. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je lezers. Zo weten mijn vaste lezers ondertussen dat er – onder normale omstandigheden – iedere vrijdagochtend een Flashback Friday verschijnt. Maar daar houdt het dan ook op. Afhankelijk van de hoeveelheid inspiratie die ik heb en het soort artikel, verschijnen andere blogposts op random dagen. En daar knelt dus het schoentje. Want er zit geen of weinig regelmaat in.

Te weinig reageren op andere blogs

Nochtans zie ik in mijn statistieken dat reageren op andere blogs helpt. Het gebeurt niet zelden dat, als ik een keertje reageer op blog x, dat ik één of meerdere referenties krijg van die blog. Met andere woorden, dat er één of meer mensen vanop blog x op mijn blog terecht zijn gekomen. Het loont dus écht om even de moeite te nemen om een comment achter te laten wanneer ik iemand zijn blog lees. Maar omdat ik meestal de nieuwste blogberichten check van op mijn gsm, duurt het soms best lang om een comment te plaatsen. En vooral tijdens dat laden kan het wel eens misgaan, waardoor mijn persoonlijke reactie volledig verdwijnt en ik opnieuw moet beginnen. In zo’n gevallen geef ik meestal gewoon op. Het gebeurt ook regelmatig dat ik een fijn artikel lees van iemand, maar er al tientallen “wat een fijn artikel”-reacties onderstaan. Dan vraag ik me soms wel af of mijn comment wel een meerwaarde heeft voor die persoon. (Wat natuurlijk wel het geval is, want iedere reactie die je krijgt, is een klein yay-momentje voor een blogger. Maar toch, iets houdt me in zo’n gevallen tegen.)

Geen foto’s nemen tijdens speciale momenten

Ik vind het altijd ontzettend fijn om anderen hun blogs te lezen en foto’s te zien van wat ze die week gedaan hebben. Al is het maar een foto van het ijsje dat ze gegeten hebben, het uitzicht van aan de bushalte waar ze iedere dag zitten, een outfit of the day-foto, … Zelfs de stomste foto kan leuk zijn. Helaas heb ik nog niet de reflex om veel te fotograferen in mijn dagelijks leven. Het gevolg hiervan is dat ik iedere donderdagavond in de problemen zit bij de afwerking van mijn Flashback Friday dat ik te weinig foto’s heb om mijn post een beetje op te leuken. Ik moet dus meer mijn gsm of camera boven halen en foto’s nemen: van wat ik eet, van wat ik doe, van de omgeving waarin ik zit, selfies, leuke outfits, … En wie weet heb ik op het einde van de week dan toch net genoeg foto’s die ik goed vind, om toe te voegen aan mijn terugblik.

Te veel nadenken

Ik denk altijd veel na over een post, waardoor mijn artikels altijd lekker lang en diepzinnig zijn. (Of dat maak ik mezelf toch graag wijs.) Toch is het helemaal niet slecht om af en toe wat lichtere content te posten. Zulke artikels zijn trouwens iets gemakkelijker om vooruit te schrijven en te gebruiken in gevallen van een writersblock of tijdsnood, zodat ik toch regelmatig kan blijven bloggen. Zolang er maar een goed evenwicht is met de ietswat serieuzere posts natuurlijk.

Mijn probleem is ook vaak dat ik té algemeen wil schrijven, terwijl dit toch een persoonlijke blog is. Opvallend is dat ik bij zo’n algemenere artikels vaak niet 100% tevreden ben. Ik moet dus echt meer vanuit mijn eigen standpunt en voor mezelf (durven) schrijven.

A_good_blog

Maak jij deze (of andere) fouten ook wel eens? Heb je eventueel nog tips om aan mijn “gebreken” te werken?


 

11 thoughts on “5 fouten die ik als blogger maak

 1. Die foto’s nemen bij leuke momenten herken ik maar toch ga ik dat niet verbeteren. Leuke momenten zijn er om van te genieten en ik kan dat niet als iedereen moet stilstaan omdat ik een foto wil ofzo. Liever amper een plog dan elke week waarbij ik constant vanalles moet vastleggen. Haha deze comment gaat een beetje alle kanten op maar je snapt het wel hé.

  1. Ik begrijp precies wat je bedoelt! Maar ik hou sowieso niet van geposeerde foto’s, ik verkies ook altijd het spontane. Maar ik merk dat velen het toch fijner vinden als er foto’s in een blogpost voorkomen en bij mij is dat dus niet altijd het geval, wat ik wel jammer vind.

 2. Ik herken ze grotendeels allemaal. Dat op voorhand schrijven gebeurt ook niet al te vaak waardoor er geen regelmaat is. Zo erg vind ik dat uiteindelijk niet want ik ben geen commercieel bedrijf maar gewoon mezelf. Maar in de foto’s kan ik me helemaal inleven. Ook mijn reflex om naar de camera te grijpen zou hoger moeten zijn. Ochja, er is nog genoeg tijd en ruimte om te groeien, voor ons allebei denk ik ;)

  1. Ik heb ondertussen al wel een beetje regelmaat door terugkerende rubrieken in te voeren. Maar er is gelukkig nog genoeg ruimte voor spontaniteit. De ene week vind je dus 2 artikels online, soms zijn dat er wel 4. Het hangt dus echt van mijn inspiratie. Maar je hebt zeker een punt: jezelf blijven is echt belangrijk!

 3. Ik maak ook echt wel die fouten! Zeker bij dat lezen met je gsm, dan denk je echt vaak bij de 3e x van pff ik reageer de volgende keer wel :) Dat vooruitschrijven gaat wel redelijk bij mij, maar nu bij het begin van het schooljaar merk ik toch dat ik wat tijd tekort heb -en ook wat inspiratie tekort-!

  1. Hé, maar hier heb je wel degelijk gereageerd. Top! :D
   Ik heb net meer inspiratie de laatste dagen, maar nu zit ik vooral met tijdtekort. Maar ik doe mijn best om toch regelmatig even tijd te nemen voor mijn blog.

 4. Ach, watis een fout… Ik denk dat je vooral moet doen waar je je zelf goed bijvoelt, en niet wat anderen van je verwachten. Soms schrijf ik veel vooruit, als ik plots heel veel inspiratie heb. Soms heb ik geen inspiratie, en schrijf ik even niets. Ik wil alleen dingen posten waar ik tevreden over ben, niet ondat het ‘dringend nog eens tijd is om iets te posten’ :-) En ik heb niet eens een smartphone (daarover morgen meer) dus trek ook absoluut niet overal foto’s van. In elk geval, ik denk dat je vooral plezier moet hebben in het bloggen, eerder dan dat het een bron van stress wordt…

  1. Helemaal waar! Ik heb die fout in het verleden vaak gemaakt, maar nu is mijn blog geen oorzaak meer van stress. Ik probeer wel af en toe wat vooruit te schrijven, maar als dat niet lukt, dan is dat ook zo. Sinds begin deze maand focus ik meer op mezelf en zet ik mezelf op de eerste plaats. Als het dus een stressbron wordt, dan tik ik mezelf meteen op de vingers. Maar tot dan, wil ik wel proberen om regelmatig te bloggen.

 5. De tekst bij het cartoontje klopt wel helemaal! Dus het maakt toch niet dat je geen routine hebt, te weinig foto’s hebt voor je friday flashbacks of dat je niet genoeg reageert op andere blogs? ;) Lezers zullen zich wel een weg zoeken naar je blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *