The Theory of Everything

The Theory of Everything is het verhaal van één van de meest briljante en bekende wetenschappers die onze wereld al heeft gekend, namelijk Stephen Hawking. Deze film stond al even op mijn must see-lijstje van films, maar het was er nog niet eerder van gekomen om deze ook werkelijk te zien. Eindelijk is het mij dan toch gelukt om er eens werk van te maken!

In de film zien we hoe de jonge Stephen als student verliefd wordt op Jane Wilde. Ze beleven een wondermooie en vooral zorgeloze tijd, tot op een dag het noodlot toeslaat. Stephen wordt steeds onhandiger. Hij slaat een tas thee om, struikelt vaak over zijn eigen voeten, … De diagnose slaat in als een bom: ALS. De dokters geven hem nog maar twee jaar, maximum.

The_theory_of_everything_Stephen&JaneStephen behaalt zijn alsnog doctoraat en wordt steeds bekender in de wereld van de wetenschap met zijn theorieën over het ontstaan van het heelal. Ondertussen trouwt hij met Jane en wordt hij vader van drie kinderen. Het geluk lijkt hem toe te lachen, tot hij fysiek steeds meer en meer begint af te takelen en uiteindelijk zelfs volledig afhankelijk wordt van zijn rolstoel.

In 1985 slaat het noodlot opnieuw toe. Stephen loopt een longontsteking op en belandt in een coma. De dokters geven hem heel weinig kans op overleven en raden Jane aan om de machines uit te schakelen en hem te laten inslapen. Ze weigert. Om Stephen toch een kans op overleving te bieden, snijden ze zijn stembanden door, zodat hij door een tube in zijn keel zou kunnen ademen. Maar het gevolg is dat hij nooit meer zal kunnen praten…

The_Theory_Of_Everything_Screenshot_3Na de operatie breekt een heel moeilijke periode aan voor het koppel. De enige manier waarop Stephen nog met zijn omgeving kan communiceren, is door met zijn wenkbrauwen te bewegen als Jane de juiste letter aanwijst op een letterbord. Normale conversaties voeren, behoort niet meer tot de mogelijkheid.

Na een tijdje krijgt Hawking een spraakcomputer aangeboden. Door te klikken wanneer de juiste letter oplicht, kan hij opnieuw woorden en zinnen maken, die de computer dan voor hem dicteert. Hawking communiceert vanaf nu op die manier met de wereld. Ook zijn eerste boek, “A brief history of time”, is met behulp van zo’n computer ontstaan. Zijn persconferenties schrijft hij vanaf dat moment op voorhand uit en op het moment zelf wordt de tekst afgespeeld.

eddie-redmayne-as_stephen_hawking

Ik vond de film enorm goed, ik heb er echt van genoten! Het is een hele eer om eens een kijkje te mogen nemen in het brein en de wereld van zo’n groot wetenschapper. Ik kan dan ook niets anders dan respect hebben voor Stephen Hawking, zijn prestaties én voor de manier waarop hij omgaat met zijn ziekte.

Voor de acteurs, en dan in het bijzonder voor Eddie Redmayne (bekend van Jupiter Ascending en Les Misérables), kan ik ook niets anders dan lof uiten. Het moet enorm moeilijk zijn om een verhaal zoals dat van Stephen Hawking te vertellen en een rol zoals de zijne, te vertolken. Ook voor de rest van de cast (Felicity Jones, Harry Lloyd, …), een dikke proficiat.

Theory-of-everythingIk heb maar twee kleine puntjes van kritiek. Het verhaal van Stephen Hawking dat vertelt wordt in de film, is maar een deel van zijn leven. Na afloop vroeg ik me dan ook af wat er verder nog allemaal gebeurd is. Zag ik daar een vonk tussen hem en zijn persoonlijke verpleegster op het einde? Hoe is het verder nog gelopen met zijn ziekte? En hoe is het met hem als wetenschapper? Het eerste wat ik ’s avonds heb gedaan, is dan ook even bij Google ten rade gaan om een antwoord te krijgen op al mijn vragen. Jammer! Daarnaast stoorde het mij, vooral naarmate het einde toe, dat de actrice Felicity Jones, niet echt ouder leek te worden. Haar haren zijn kort geknipt en de kleding wordt ook iets “oudbolliger” (als ik dat zo mag omschrijven), maar qua make-up is men er niet echt in geslaagd om haar met de tijd te laten meegaan terwijl dat bij de rest van de cast net wel heel goed gelukt is.

Maar eigenlijk is dat maar een beetje muggenzifterij, toch? Het verhaal is werkelijk op een prachtige en geloofwaardige manier gebracht! Ik geef hem dan ook met veel plezier vier sterren!

4 sterren


Bekijk hier mijn review van “The Imitation Game”.

One thought on “The Theory of Everything

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *