The Imitation Game

Vrijdagavond zijn mijn vriend en ik naar “The Imitation Game” gaan kijken in de bioscoop. The Imitation Game speelt zich af tijdens WOII, waar Alan Turing samen met andere wiskundige genieën probeert om de Enigma te kraken. De Duitsers gebruikten Enigma, een soort coderingsmachine, om de boodschappen die ze naar elkaar zonden via radiofrequenties, om te zetten in een cryptische taal. De Geallieerden konden deze boodschappen zonder enig probleem onderscheppen, maar het ontcijferen leek onmogelijk. Daarnaast pasten de Duitsers iedere dag om middernacht de instellingen van Enigma aan, zodat de sleutel om de codetaal te kraken, veranderde.

The Imitation Game-poster

Alan Turing wordt aangenomen door de overheid om in het grootste geheim Enigma te breken. Hierbij krijgt hij hulp van enkele andere wiskundigen. Maar Turing heeft al snel door dat het handmatig ontcijferen van de code, te veel tijd vraagt en richt zich daarom op het uitvinden van een machine die het denkwerk van hen zou kunnen overnemen.

Alan-turing-the-imitation-game

“The Imitation Game” is gebaseerd op waargebeurde feiten, die de overheid na de oorlog nog 50 jaar lang verborgen heeft gehouden voor de rest van de wereld. We krijgen met deze film dus een soort van kijk achter de schermen over hoe het er indertijd aan toe ging.

Naast het wiskundige aspect, komen er ook enkele andere thema’s aan bod in deze film. Zo worden er heel wat authentieke beelden uit de Wereldoorlog getoond, zien we een soort romance opbloeien en blijkt Alan Turing homoseksueel te zijn, wat in die tijd nog beschouwd werd als een zeer strafbaar feit. Hiervoor is hij ook veroordeeld geweest tot een experimentele chemische castratie. Later, na zijn dood, heeft de Britse regering officieel zijn excuses postuum aangeboden en in 2013 verleende koningin Elizabeth hem gratie en werd zijn veroordeling geschrapt.

The-imitation-game

Ik ben enorm enthousiast over deze film. Met een cast bestaande uit Benedict Cumberbatch (uit o.a. The Hobbit en 12 years a slave), Keira Knightley (uit o.a. The Pirates of the Carribean en King Arthur), Mark Strong, … én een score van meer dan 8 op IMDB kan dit ook niets anders dan de nieuwe kaskraker worden. De acteerprestaties zijn enorm goed, je leeft volledig op in het verhaal en vergeet dat het “maar” een film is. De film geeft een zeer goed beeld weer van wie Alan Turing was (als mens én als wiskundige) en hoe hij, met behulp van zijn uitvinding en zijn team, de oorlog met twee jaar heeft verkort en daardoor miljoenen levens redde. Ik vind het dan ook ontzettend jammer dat hier zo weinig reclame rond gemaakt wordt, want “The Imitation Game” is ongetwijfeld een aanrader voor iedereen! Voor mij is hij dan ook vijf sterren waard!

stock-illustration-52006978-vector-modern-stars-icon-set-on-white (5)

5 thoughts on “The Imitation Game

    1. Ik kan je garanderen dat je er geen spijt van gaat hebben! Laat het me zeker weten wat je ervan vond, als je ‘m gezien hebt. :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *